MAG HET WAT MEER ZIJN?

'Mag Het Wat Meer Zijn?' is een blijspel zonder complexen.

In de groente- en fruitwinkel van Firmin De Wolf komen mensen uit de buurt, van diverse pluimage, over de vloer. Net zoals in ‘de goede oude tijd’ kan men er ook voor een praatje of een roddel terecht. Onder het motto ‘Horen, Zien en Zwijgen,’ overleeft de kleine zelfstandige in deze moderne tijden. Hij kent als geen andere de grote en kleine geheimpjes van zijn klanten. Zijn winkel staat al een hele tijd over te nemen, maar blijkbaar is niemand geïnteresseerd om zijn levenswerk verder te zetten. Noodgedwongen legt hij zich erbij neer dat hij nooit zal kunnen stoppen. Maar dan komt de oplossing uit een totaal onverwachte hoek.

Rolverdeling: 4 dames + 5 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

 

'T IS NOOIT TE LAAT

'It's Never Too Late' is een schitterende comedy van auteur Ron Aldridge, vertaald door Eddy Van Ginckel.

Susan was 40 jaar gelukkig getrouwd, deed het huishouden, bracht een familie groot en haar sociaal leven was gevuld met liefdadigheidscomités. Plots wordt haar huiselijk leventje overhoop gehaald, wanneer blijkt dat manlief het niet zo nauw neemt met de echtelijke trouw en bij zijn veel jongere minnares wilt intrekken. Ze moet helemaal herbeginnen, maar beseft dat ze niet zo jong meer is om haar leven een nieuwe start te geven. Haar vrienden overladen haar met goede raad en menen dat ze wraak moet nemen met een ‘jonge hengst. Susan gaat over tot actie in de overtuiging dat het nooit te laat is in het leven. Haar keuze is dan ook zeer verrassend. Een zeer grappige, soms erg gevoelige, hilarische komedie.

Rolverdeling: 2 dames + 4 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: Tina Gray en Helen Cotterill, wereldpremière in Sonning (UK), 22 februari 2005

 

Fragment bekijken? Klik HIER

 

AMBRAS OP DE MATRAS

‘Ambras Op De Matras’ ook stilaan de allure van een klassieker te krijgen. Dit blijspel werd aanvankelijk vooral gespeeld in Vlaams-Brabant. Maar nu heeft het ook zijn weg gevonden naar de rest van Vlaanderen, tot groot genoegen van de auteur!!

Het is stilaan sluitingsuur in café DE GRIJZE WOLK, waar cafébaas Flor de plak zwaait en enkel de vaste stamgast Pol nog dient buiten gewerkt te worden. Hij heeft wat te diep in het glas gekeken en zorgt dat de twee serveuses, Roos en Britta, er hun handen vol mee hebben. Plots valt Pol's bazige vrouw Mariette de kroeg binnen, wat meteen zorgt voor het nodige tumult. Gezien Pol voor de zoveelste keer is blijven plakken, is de maat vol en smijt Mariette zijn hele hebben en houden het café binnen, tot een matras toe. En die matras zorgt voor de nodige ambiance en misverstanden, vooral wanneer André, de erg jaloerse vrijer van Roos, zich aanmeldt. Mariette haalt er zelfs de politie bij, terwijl Oscar, een broodjesverkoper, Rosita, een bloemenverkoopster en Bertha, de kuisvrouw, mede hun duit in het zakje doen. (de rollen van Rosita en Bertha kunnen eventueel als dubbelrollen door één actrice worden uitgevoerd) Een klucht die gewoon moet gespeeld worden.

Rolverdeling: 4 of 5 dames + 5 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: cast WIK Zoersel, november 2014

 

JULIEN, JULIENNE

‘Julien, Julienne’ zou een perfect vervolg kunnen zijn op de kaskraker ‘De Kuren Van Verschueren,’ omdat de auteur bij het schrijven ongeveer dezelfde figuren in gedachte had.

Gezelschappen die reeds met succes ‘De Kuren’ hebben neergezet, kunnen hier beslist wat mee. Het publiek zal aangenaam verrast zijn!

Roger ziet het niet meer zitten. Zijn huwelijk is niet meer wat het geweest is; een bevriend koppel haalt het bloed onder zijn nagels uit; een onnozel koppel (Julien en Julienne) loopt smoorverliefd rond; zijn vader heeft de beste bedoelingen, maar toch maakt hij er een puinhoop van; een bemoeizieke buurvrouw maakt hem het leven zuur, enz. Een mens zou voor minder de pedalen kwijt geraken. Als de keuken tijdens een etentje ontploft, kan zijn dag niet meer kapot. Nogal een leven, hé? Maar het zijn stuk voor stuk perfecte ingrediënten voor een prima blijspel.

Rolverdeling: 4 dames + 4 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: Toneelgroep Tijl Sint-Niklaas, december 2010


EEN SMOSKE MET HESP

Eindelijk trekt de familie op vakantie! John en Josée hebben voor drie maanden een leuk appartementje gehuurd in Calella (Spanje).

Normaal is het de bedoeling om rustig te kunnen genieten van de zon en van de mooie omgeving, maar verschillende factoren zorgen er voor dat het er alles behalve rustig zal zijn. Het begint al met de ligging… Vlak aan zee, maar wel een appartement op de 12e verdieping met,... een kapotte lift. Bovendien trekken John’s vader en een bazige tante bij hen in. Wanneer een sexy buurvrouw hen komt storen, omdat ze haar sleutel niet vindt, Josée blijft zagen voor een hond die ze niet krijgt en ook John’s jongere broer zijn duit in het zakje doet, is het hek helemaal van de dam en kan de vakantie niet meer stuk. Het publiek dat wilt lachen, gieren, brullen, komt ruimschoots aan zijn trekken.

Rolverdeling: 3 dames + 3 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: de familie van Kunst Adelt uit Geistingen (Kinrooi) op weg naar hun appartement, december 2014

 

Affiche 2019, toneelgroep 'Er kan nog ééntje bij' uit Meerdonk. 

 

 

 

DE FAMILIE VAN ZWAM

Jos Van Zwam is al jaren bezig met verbouwingswerken in zijn woonst, tot grote ergernis van zijn vrouw en kinderen. Een groot gat in de muur is de enige toegang tot het huis.

Wanneer de buren zich komen moeien, besluit Jos dat het hoogtijd is om een pint te gaan pakken. Hij daagt pas enkele weken later stomdronken terug op. Of Jos uiteindelijk op het goede spoor geraakt blijft de grote vraag. Misschien kunnen de, steeds weer opduikende, Getuigen van Jehovah hem helpen?

Rolverdeling: 5 dames + 4 heren

Foto: affiche Theater Cartouche, Edegem

Wereldcreatie op 25 mei 2011

Verkrijgbaar bij Auteursbureau ALMO

 

 

 

 

JE BENT MAAR TWEEMAAL JONG

'You're Only Young Twice' is een fijne comedy van Ron Aldridge, vertaald door Eddy Van Ginckel.

Alle ouders maken het mee met hun opgroeiende kinderen: regelmatig uit met de vrienden, nachtelijke zuippartijen, loeiharde muziek, pas thuis in de vroege uurtjes en dan tot 's middags in bed blijven liggen,... Bea en Richard kennen ook die problemen en worden er knettergek van. De oorzaak is echter niet hun tienerzoon, maar wel Bea's vader Max!

Na de dood van zijn vrouw Gaby, ging Max bij zijn dochter en schoonzoon inwonen. Hij probeert nu samen met zijn 'bende' een tweede jeugd te beleven. Zijn boezemvriend Bob staat op het punt te trouwen met Julia, ondanks de bedenkingen van haar vriendin Roza. Zij vindt dat Bob al te zeer beïnvloed wordt door Max's wilde, onconventionele levensstijl onder het motto 'Men is maar zo jong als men zich voelt.' Toch nadert de huwelijksdag, voorafgegaan door een stevig vrijgezellenfeestje, dat tot verwarrende toestanden leidt, en er de oorzaak van is dat Max plots zijn ware leeftijd begint te voelen,...

Ron Aldridge schreef dit stuk omdat hij van oordeel is dat het leven niet enkel toebehoort aan jonge mensen, maar dat ouderen er evenzeer plezier aan mogen beleven. Een mens is nooit te oud om gek te doen!

Een grappige, herkenbare en ook ontroerende komedie!

Rolverdeling: 4 dames + 3 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO


DE KUREN VAN VERSCHUEREN

Voor alle info, zie onder DE KUREN VAN VERSCHUEREN

 

 

JAMAAR, GIJ LACHT?

Take Twee Producties bracht de wereldpremière van 'Jamaar, Gij Lacht' in het Fakkelteater te Antwerpen. Alle voorstellingen waren volledig uitverkocht en achteraf hoorden we niets dan lof bij het talrijk opgekomen publiek!!

Stel u voor;... ge wint zomaar een gratis vakantie, een reis voor twee personen. Uw vrouw zal in de wolken zijn. Tenminste,... als ze het te weten komt. Jamaar, gij lacht? Zou het niet veel plezieriger zijn om uw beste vriend mee te nemen, in plaats van de vrouw waar ge al jaren mee getrouwd zijt? Maar ja,... hoe legt ge dat dan uit? En dan is er nog de echtgenote van die beste vriend. Jamaar, gij lacht? Waarschijnlijk gaat zij ook niet zomaar akkoord. Tenminste,... als ze het te weten komt.

Hoe één en ander verloopt, krijgt u voorgeschoteld in dit gloednieuwe blijspel, levensecht, herkenbaar en boordevol humor.

(Foto: Ben Bervoets en Jerry Verhaert in het Fakkelteater, 2014)

Rolverdeling: 2 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

 

Fragmentje bekijken? Klik HIER

 

 

SNIPPERS

Frans heeft een snipperdag en wilt daar optimaal van genieten, zonder gezeur van zijn Anna. Zijn nieuwe bovenbuur, Amedee, heeft zich verslapen met een andere Anna en zou nog graag op tijd op zijn werk verschijnen.  De plannen van beide heren worden echter serieus in snippers verscheurd. Een versnipperd verhaal over platte banden, verkeerd geparkeerde auto’s, minnaars en minnaressen, attente politieagenten en alles wat je absoluut kan missen op een snipperdag.

Rolverdeling: 4 dames + 7 heren

(alternatieve bezetting mogelijk)

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

 

 

MISEIRO IN RIO DE JANEIRO

Charles en Evelyne hebben grootse bouwplannen: een "kant-en-klare-villa-op-maat." Wanneer de makelaar arriveert om het contract af te sluiten, blijkt een piepklein detail de aankoop voorlopig in de weg te staan. Ze kunnen namelijk nog niet over het geld van een erfenis beschikken omdat vader Julien, tegen alle verwachtingen in, stevige stokken in de wielen steekt en hierbij wordt geholpen door een garagist(e) met connecties in Brazilië. Wanneer ze ontdekken dat de piepjonge sexy Cynthia weleens een flinke berg roet in het eten zou kunnen gooien dienen dringend plannen gesmeed om een hoop "miseiro" te voorkomen. Oude bokken met groene blaadjes, kuilen die voor anderen worden gegraven, loontje die om zijn boontje komt, enzovoort, passeren allemaal de revue. Hoe het ook afloopt : het publiek amuseert zich te pletter…

Rolverdeling: 4 tot 6 dames + 2 tot 4 heren (8 spelers in totaal)

(alternatieve bezetting mogelijk)

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: K.A.T. Kessel, 2007

 

PAKT'EM JULES

De familie Verbruggen op een doordeweekse dag. Enig ochtendhumeur zorgt altijd wel voor een gepast sfeertje,...

Vader Gerard heeft geen zin om te gaan werken, dochter Anneke heeft geen zin te om te eten en moeder Clementine heeft geen zin om met Zatte Lies over de markt te gaan. Huisvriend Jules daarentegen heeft zin om te gaan biljarten en aanstaande schoonzoon John heeft zijn zinnen gezet op Anneke, terwijl Leontine het wél naar de zin heeft in 'De Zoeten Inval." Om nog maar te zwijgen over Trees, de werkvrouw, die zin heeft in een lekker kopje koffie, alvorens het werk aan te vatten. U merkt het meteen: de familie Verbruggen is een doodgewone familie. En dan gebeuren er plots een paar onverwachte dingen die het hele huishouden flink overhoop gooien. Schoonzoon John neemt het niet zo nauw met het begrip 'echtelijke trouw,' tot groot ongenoegen van de vader van de bruid, die net ontdekt heeft dat John in feite zijn werkgever is. Dit verhaal kan niet anders dan verrassende wendingen krijgen. Ja, toch? Een plezierig blijspel voor wie zin heeft om even zijn verstand op nul te zetten. Theater zonder pretentie, voor iedereen licht verteerbaar.

Rolverdeling: 5 dames + 3 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: Pakt'em Jules bij Solito Theater 1999