HOEKANDANNA?
NIEUWSTE KOMEDIE
Twee mensen ontmoeten mekaar toevallig op straat en besluiten om samen iets te gaan drinken. Ze doen niks ‘verkeerd’ tot ze op een onverklaarbare manier in een situatie belanden, waarvoor ze niet hebben gekozen. Tenminste, zo lijkt het. Is het mogelijk om iemand zijn onderbewustzijn zodanig te manipuleren dat hij of zij bereid is om te voldoen aan iemands diepste verlangens? Of kan je enkel met iemand het bed en de lakens delen als hij/zij dit ook werkelijk wilt?
Rolverdeling: 1 dame + 1 heer
Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO
Gloednieuwe comedy, met muziek, van Ron Aldridge, vertaald door Eddy Van Ginckel.
Bijna 25 jaar geleden kwamen The Scott Brothers, een muzikaal duo als antwoord op de Everley Brothers, met het nummer ‘Living In The Dream’ de hitparade binnen. Lange tijd stond het liedje op nummer twee. Op het hoogtepunt van hun succes, net op de laatste dag van hun eerste nationale tournee, besluit Pete plots om naar Amerika te vertrekken, in het spoor van één van de meisjes van de Amerikaanse meidengroep The Biloxi Babes. Dit betekende meteen het einde van The Scott Brothers. Jimmy stopte met de muziek, huwde later met Helen, het ex-liefje van Pete, en zette zijn leven verder als schilderbehanger. Pete liet niets meer van zich horen. Jaren later wordt hun succesliedje van destijds toevallig gebruikt in een reclamespot voor een Jeansmerk, en het nummer staat meteen opnieuw in de hitlijsten. Een jonge journaliste, die wil weten wat er van The Scott Brothers is geworden, zoekt Jimmy op. Dit zou het perfecte moment kunnen zijn voor een revival van de groep. Maar of het zover komt, blijft nog maar de vraag. Een komedie met live muziek, speciaal gecomponeerd voor dit stuk door singer/songwriter Peter Aldridge, enkel geschikt voor goede acteurs, die ook nog eens goede muzikanten zijn.
Rolverdeling: 3 dames + 3 heren
Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO
ZEER GESLAAGDE WERELDPREMIERE
BIJ MULTATULITHEATER TE ANTWERPEN
(10 JANUARI 2015 T/M 7 MAART 2015)
Wim en Greet hebben net afscheid genomen van hun goede, zeg maar beste, vriend ‘de Wannes.’ Ze hebben elkaar al lange tijd niet meer gezien, maar omwille van Wannes' laatste wens zijn
ze gedoemd om deze dag samen door te brengen. Na de begrafenis krijgen Wim en Greet een tas vol souvenirs die Wannes heeft verzameld tijdens hun complexe relaties, in de hoop dat ze hem
dat kunnen vergeven. Terwijl ze de souvenirs één voor één uitpakken, spelen Wim en Greet verschillende jongere versies van zichzelf. Langzaam komen we te weten wat deze man voor hen
betekende en hoezeer hij hun beide levens veertig jaar lang heeft beïnvloed. Een zeer geestig verhaal over het leven,
over ‘ik-vraag-het-aan,’ over ‘het-is-af,’ over spijt en,… Batmanonderbroeken.
Het publiek was alvast laaiend enthousiast tijdens de Wereldpremière in Antwerpen!!!
Rolverdeling: 1 dame + 1 heer
Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO
Foto's: Wereldpremière Multatulitheater Antwerpen, Danielle Van de Vel en Guy Keeren. Klik op de foto voor een vergroting.
Na het schrijven van een komedie volgt de moeilijkste taak, namelijk het omschrijven van deze komedie. Menig auteur bijt daarop zijn nagels en vingers stuk. Maar de korte inhoud van “De Bus” neerpennen is eigenlijk vrij eenvoudig : “Karel en Vera wachten op de bus.” Je kan je natuurlijk beginnen afvragen wat er zo grappig is aan wachten op een bus, maar als je eerdere stukken van auteur Eddy Van Ginckel hebt gezien, dan worden meteen alle twijfels weggenomen. Vera zoekt allerlei dingen uit om het wachten zo aangenaam mogelijk te maken. Haar fantasie is haast onuitputtelijk, soms tot groot ongenoegen van Karel, die zich enkel afvraagt waar die verdomde bus blijft. Een stuk dat bijzonder geschikt is voor reisvoorstellingen, met weinig attributen, en overal kan gespeeld worden.
Meestal gebruiken gezelschappen onderstaande korte inhoud:
Het stuk speelt zich af rond een schrale bushalte in een verlaten streek, alleen aangeduid door een paal met plakkaat en een bank zonder leuning. Op het ogenblik dat een bezoeker daar een uitweg hoopt te vinden naar de stad, zit er alleen een op het eerste zicht gehandicapte vrouw te wachten. Het komt, eerder moeizaam, tot een gesprek, waarbij de man zich langzaam ongemakkelijker voelt bij die vrouw. Zij doet steeds vreemder. Aftastend komen ze langzaam wat nader tot elkaar en zoeken ze als verdwaalde zielen naar hun verhaal. Uiteindelijk beseffen ze, dat ze een halte hebben beleefd in hun ontspoorde leven, en gaan ze samen verder met de vraag, wat er voor hen nog in de bus zal zitten,…
Hoe dan ook: deze komedie is gewoon genieten. De humor is soms totaal absurd, maar dit is ook meteen de sterkte van het toneelstuk. Dit werd ons verteld door zij die er reeds mee aan de slag gingen.
Het stuk werd onlangs ook vertaald in het Turks.
Rolverdeling: 1 dame + 1 heer
Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO.
Foto: Luc Sempels en Gerda Cabus ('t Zandtheater)
Wereldcreatie van ‘De Bus’ door ’t Zandtheater in Zandhoven, op 20 april 2013.
‘Afgang’ is een redelijk absurde komedie in drie delen, waarbij sommige personages compleet afgaan en anderen dit enkel trachten te vermijden.
Madame De Vos, vergezeld van haar dochter Martine, gaat op doktersbezoek omdat ze de laatste tijd moeite heeft om de slaap te vatten. De dokter komt op de proppen met een wel heel bijzonder recept. Wanneer het tweetal wat later op een terrasje van een café iets wilt nuttigen, komt de vreemde dokter totaal ongevraagd aan hun tafeltje zitten en maakt avances bij de moeder, terwijl hij in feite een kind wilt bij de ‘kunstzinnige en onbevlekte’ dochter, die, zo blijkt later, reeds twee maanden zwanger blijkt te zijn.
Rolverdeling: 2 dames + 1 heer
Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO
Het gebeuren speelt zich af in de rouwkamer, waar een doodskist is opgesteld. Bij de kist staat een koele begrafenisondernemer en wacht de treurende weduwe geduldig op eventuele kennissen en familieleden.
Dan valt een meisje
van lichte zeden de vredige plek binnen en zorgt meteen voor de nodige 'ambiance' door te beweren dat zij de overledene goed kende. Meer nog : de man heeft nog een openstaande schuld bij haar. De
verraste weduwe wilt kost wat kost beletten dat deze feiten aan het licht komen. In ruil voor een aanzienlijke geldsom, zeg maar zwijggeld, is de lichte 'lady' bereid om het voorval te vergeten.
Maar... wanneer blijkt dat de begrafenisondernemer mee in het complot zit en het allemaal doorgestoken kaart is, loopt het toch enigszins anders af dan aanvankelijk werd gedacht. Een pittige
zwarte komedie.
Rolverdeling: 3 dames + 3 heren
Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO
Foto: auteur samen met cast, TK Sterlicht, Wuustwezel, november 2013
Deze komedie werd door auteur Eddy Van Ginckel geschreven onder het pseudoniem Jason Dillinger.
In deze moderne tijden is de computer niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Op een bepaald ogenblik besluiten enkele chatters om af te spreken voor een heuse blind date. Ze zullen mekaar ontmoeten ergens in een intiem restaurantje.
Marina is tijdig op de afspraak, maar stelt tot haar ongenoegen vast dat er niemand komt opdagen. Ook Johnny, een niet al te fanatieke jongeman, zit in het restaurant. Ook hij wacht op iemand die niet komt opdagen. Beiden raken in gesprek en besluiten om het wat gezelliger te maken en samen een tafeltje te delen. Ze worden bediend door een kelner, die eigenlijk liever thuis zou zitten. Na het eten wordt besloten om een stapje in de wereld te zetten. Het stapje eindigt in een hotelkamer, waar ze zinnens zijn om met mekaar naar bed te gaan. En dat laatste is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht lijkt. Seksuele voorkeuren durven nogal eens verschillen, vandaar. Uiteindelijk komen ze er achter dat ze in feite met mekaar hadden afgesproken, maar het op geen enkel moment durfden toegeven. Knotsgekke situaties, waarbij één acteur twee rollen speelt, namelijk de kelner en de hotelreceptionist. Vooral in kleinere theaters valt deze komedie bijzonder goed in de smaak. De geur van het opgediende eten doet bovendien iedereen watertanden.
Rolverdeling: 1 dame + 2 heren
Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO
Foto: wereldpremière Solito Theater 1999