SCHAAKMAT

Twee oude grompotten doen ogenschijnlijk niets anders dan vitten op elkaar, maar in feite zijn ze onafscheidelijke vrienden die mekaar niet kunnen missen. Hun geroep en getier is gewoon een manier van doen, wat voor hen héél normaal is.

Ze hebben allebei al een heel leven achter de rug. Dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn was, komen we snel te weten tijdens de schaakspelletjes in deze nieuwe tragikomedie.

 

Bezetting: 2 (oudere) heren

Gloednieuwe tragikomedie: KROT & CO

'Krot & Co' is een toneelspel over extreme armoede, iets wat iedereen (ja, iedereen!) totaal onverwacht zelf kan overkomen. Armoede overvalt je zomaar op een moment dat je dit het minst verwacht en komt altijd ongelegen. Het ligt overal op de loer, als een haai die bloed ruikt. Humor? Een mens kan niet zonder, ook al lijkt dit soms erg ver weg. Maar toch is het net dat wat je overeind kan helpen. Leven bestaat nu eenmaal uit vallen en telkens weer opstaan. En vooral: overal en in elke situatie de humor zien.

Bezetting: 1 dame + 1 heer

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

 

De wereldpremière vond plaats in de Minard schouwburg te Gent op 9 juni 2021. 

 

DAT IS LIEFDE 

'That's Love' is een liefdevolle komedie van auteur Ron Aldridge, vertaald door Eddy Van Ginckel.

Het Frank Daniels Trio was de succesformule van de Seventies. Frank, de leider, altijd aan de linkerkant, Tony, de grappigste, altijd aan de rechterkant en het meisje, waar ze allebei verliefd op waren, de mooie Sarah, altijd in het midden. Ze kenden grote successen. Sarah viel voor Tony, maar huwde met Frank omdat die de eerste stap zette. Ze leefden nog lang en gelukkig. Nu ja, dat was de bedoeling. Maar de muziek veranderde, er kwamen andere stijlen en het trio hield op te bestaan. Sarah dacht nog dikwijls aan Tony. Tony dacht al even vaak aan Sarah. En jaren later komen de drie vrienden terug bij mekaar. Een tweede kans op het ware geluk? Durven ze het aan? Herinneringen en emoties komen terug bij de "ouwe grompotten" en worden vlot in beeld gebracht, compleet met stand-up comedy. Een prachtige komedie die u doet schaterlachen en tegelijk diep zal raken.

Rolverdeling: 2 dames + 4 heren

(2 heren + 1 dame en dezelfde personages in hun jonge jaren)

Uitgegeven bij Auteursbureau  ALMO

Foto: Nicholas Ball, Rula Lenska, Alan Rothwell, Monica Novak, Jonathan Niton en Simon Turner, cast van That's Love, wereldpremière in The Mill, Sonning (UK) op 2 april 2008

 

SIMUL TERMINUS

In ‘Simul Terminus’ krijgt de toeschouwer heel (h)eerlijke, zeer innemende, vaak ontwapenende en ontroerende beelden uit het leven van twee bewoners in een rusthuis.

Hij verblijft er nog maar net, zij al bijna een jaar. Hij is 87, zij ook. Al vlug raken ze met elkaar in gesprek en van dan af doen ze alles samen. Beiden wandelen zo samen door een veld van herinneringen naar het eindstation. Een grappige, soms ontroerende theaterdialoog die ons meeneemt in de wereld van het ouder worden. Twee personages met een hoog knuffelgehalte.

Het stuk werd vertaald in het Engels en met succes opgevoerd in de VS. Ook de Duitse versie ging in première in Homburg (Saarland).

 

Foto: Maggy Cuppens en Alex Désiron, De Nieuwe Kompanie, Brasschaat 2016

 

Rolverdeling: 1 oudere dame + 1 oudere heer

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

 

Simul Terminus is ook een roman van Eddy Van Ginckel, ISBN 9789402128598

Verkrijgbaar in elke boekhandel. Meer info: zie onder BOEKEN

Fragmentje bekijken? Klik HIER

 

TANYA

'Tanya' is een zeer mooie, gevoelige, avondvullende komedie.

Het stuk bestaat uit vijf scènes, die bij voorkeur zonder pauze na mekaar worden gespeeld. Uiteraard is dit geen verplichting maar enkel een suggestie. Zij werkt op een bank, hij slaapt op een bank in het park. Een toevallige ontmoeting van een vrouw met een clochard tijdens de middagpauze. Aanvankelijk klikt het totaal niet tussen hen, gezien hij haar ziet als een indringster die zomaar zijn ligplaats inpalmt en zij hem ziet als een ongemanierde viezerik. Doch,... naarmate de ontmoetingen mekaar opvolgen groeit er tussen hen een soort van wederzijds respect dat misschien wel eens zou kunnen uitgroeien tot,... Helaas is de liefde niet wederzijds en blijft de clochard alleen achter, ondanks zijn pogingen om terug in de maatschappij te stappen. Mooie kleren en een vaste baan ten spijt rest hem niets anders dan terug te keren naar zijn eenzaam bestaan. Mooie dialogen, gevoelig, eerlijk, ontwapenend.

Rolverdeling: 1 dame + 1 heer

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: Jan Mulder en Manon Bruins, theatergezelschap WIJ TWEE, Meppel (NL)

Zij reisden met dit stuk door Nederland van 2009 tot 2012.

 

AFSCHEID

Alle info kan u vinden onder AFSCHEID