SLOPPOL MOE

Pierre Wuyts (mottige Pier voor de vrienden) was een zeeman wiens schip met man en muis verging. Hij liet een weduwe achter (Moe Stans) met een hoop kinderen. Stans bracht er welgeteld negen ter wereld en moest noodgedwongen haar plan trekken.

Hoe de kindjes zijn opgegroeid kan men in het stuk vaststellen. Jos, de oudste, heeft een erg opvliegend karakter en doet steeds wat hij belooft: een pak rammel is een pak rammel. Swa, een andere zoon, zorgt voor de vrolijke noot in huis, maar vloekt al bijna zoveel als zijn grote broer. Dochter Trees is erg naïef en ziet in de jongens geen kwaad. Dit zou haar weleens zuur kunnen opbreken. Amedee, de buurman, is een oude duivenmelker die te pas en te onpas over de vloer komt en eigenlijk stiekem een oogje heeft op Moe Stans. Of de liefde wederkerig is blijft nog maar de vraag. En dan is er de zuster van Stans, Tant Gertrude, een tang van een wijf, die getrouwd is met Jean-Pierre De Lacre en eigenlijk de eigenaar is van het pand dat Moe met haar kroost betrekt. Het huis zal worden verkocht, zodat Stans op straat zal staan. Een volksstuk met pit.

Rolverdeling: 3 dames + 4 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto:  wereldcreatie in EWT Theater, Deurne, 1996

 

DEN APACHE

Jos Vercammen en Louisa Goossens zijn reeds twintig jaar ‘gelukkig’ getrouwd. Jos verdiende zijn brood als verkoper van tapijten, gordijnen, behangpapier en wandtextiel. Louisa werkte als stikster op hetzelfde bedrijf.

Anderhalf jaar geleden ondertekende Jos een petitielijst voor het behoud van het natuurlijke leefmilieu van de Noord-Amerikaanse Indianen. Een ogenschijnlijke futiliteit, waarvan de gevolgen op dat moment nog niet te overzien waren. Jos is blijven hangen in zijn droomwereld en ziet nu in zichzelf een Indiaanse krijger, wat de nodige gevolgen heeft voor zijn naaste omgeving. Hij laat zijn haren groeien, wordt op zijn werk ontslagen, wil vervolgens het wereldrecord 'Fietsen op een hometrainer' verbeteren en schenkt vrouwlief Louisa een lidkaart van een westernclub om het weer goed te maken. Ach, het kan gekker.

Rolverdeling: 3 dames + 3 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: wereldpremière Solito Theater, Borgerhout, 1999


DE BENDE VAN MOTTIGE PIER

In de achterbuurt van een grootstad waar armoede en miserie heerst, probeert men op allerlei manieren de eindjes aan mekaar te knopen. Wanneer op een dag een jong meisje aanklopt, ziet Stafke een enorme gelijkenis met zijn dochter die ooit in een instelling werd geplaatst. Verbazend is wel dat Stafke nog nooit iets over zijn dochter heeft verteld, ook niet aan zijn beste vrienden. Hij vraagt Kamiel om het meisje te volgen en haar identiteit te achterhalen. Ook een linke pastoor helpt mee bij de zoektocht, maar het verhoopte resultaat blijft uit. Germaine, een bevriende buurvrouw die niet op haar mondje is gevallen, zorgt voor het eten, de was en de plas en vindt dat ze hiervoor niet ten volle gewaardeerd wordt. Ze voelt zich bovendien het slachtoffer van allerlei roddels en trekt ten strijde, met alle gevolgen vandien. Serieuze lachsalvo's en nodige tranen wisselen mekaar voortdurend af en dat maakt het stuk zo sterk. Net zoals bij 'De Familie Krapuul' zorgt het taalgebruik voor een shockeffect gedurende de eerste dertig seconden. Maar zonder deze woordenschat functioneert geen enkel personage.

Rolverdeling: 2 dames + 4 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: wereldpremière Solito Theater, Borgerhout, 22 november 2002

 

DE FAMILIE KRAPUUL

In de achterbuurt van een grootstad hokken een aantal linke figuren samen in een krotwoning. Ze zijn geen van allen familie van mekaar, maar voelen zich verbonden door de ellende en de miserie. Toch is dit geenszins een droevig stuk, integendeel. De taal is rauw en komt de eerste dertig seconden bij sommigen nogal choquerend over, maar de personages zijn eerlijk, recht voor de vuist. Stafke, de voddenraper, stouwt het kot vol met allerlei gevonden voorwerpen, snuisterijen en vooral veel rommel. Jerom 'de stier,' een gepensioneerde vrouwenloper, wordt door Stafke vooral naar de lokale hoeren gebracht voor zijn gezondheid. Polleke, den bult, is zowat de chef van de bende en krijgt op een dag onverwacht bezoek. Een jonge wulpse vrouw klopt aan omdat ze op zoek is naar onderdak. In hun mannenwereld zorgt dit voor het nodige tumult. Verder loopt er nog een zuipschuit rond om het geheel compleet te maken. Hij ‘doddelt,’ maar enkel wanneer hij serieus gezopen heeft. Dit verhaal is gebaseerd op waar gebeurde feiten in het Schipperskwartier.

Rolverdeling: 2 dames + 4 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: creatie EWT Theater Deurne, 1994, 3700 toeschouwers genoten ervan. 1 toeschouwer niet. Hij schreef naar de pers en deed zijn beklag, waarna het stuk in 1995 werd hernomen,...


MIE MOSSEL

Voor wie maar niet genoeg krijgt van de 'linke' figuren die opduiken in 'De familie Krapuul' en 'De Bende van Mottige Pier' is er ook nog 'Mie Mossel.'

Mie Mossel was een stevige vrouw met een grote klep, die jarenlang een vistoer had. Waar anderen dit deden met paard en kar, trok zij zelf haar viskar voort in weer en wind. Door brute pech brandde ooit haar kot af en kwam ze 'gelukkig' terecht bij enkele 'brave' mensen van het Antwerpse Schipperskwartier, die haar onvoorwaardelijk onderdak gaven. Ze droomde ervan ooit ergens een klein eethuisje te kunnen openen, maar door het ontbreken van de nodige financiële middelen (zeg maar: centen) werd deze droom op de lange baan geschoven. Maar misschien is er hoop...?

Rolverdeling: 3 dames + 3 heren

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO

Foto: creatie Solito Theater, Borgerhout, 2000


HET WERELDRECORD VAN ZOTTE JEROM

Helaas, zeer herkenbaar, uit het leven gegrepen,... zoals de andere volksstukken van auteur Eddy Van Ginckel.

In het volkscafé van Maria worden voorbereidingen getroffen voor de komst van iemand die een nieuw wereldrecord gaat vestigen. De pers is verwittigd, de burgemeester staat te popelen en enkele cheergirls oefenen reeds hun pasjes onder het wakend oog van Gerard, de 'polies,' en Swake, de vaste stamgast. Wanneer blijkt dat het "zotte" Jerom is die een record wil vestigen, is niet iedereen even tevreden. Jerom’s Indiaanse vriendin Dayella is hier eigenlijk illegaal en de burgemeester heeft nog een eitje te pellen met Jerom. Tijdens de recordpoging wordt Dayella opgepakt en Jerom zwaar onder druk gezet om zijn huis te verkopen aan de gemeente, die er een parkeerplaats wil maken voor de auto's van het schepencollege.

Rolverdeling: 6 dames + 4 heren (of versie met 5 dames + 9 heren)

Uitgegeven bij Auteursbureau ALMO